אם חדש לכם הנושא של שכירת דירה, יש כמה וכמה דברים שכדאי לדעת על כך מראש. במיוחד אם אתם מחפשים כעת לשכור דירה לראשונה. אחד הדברים האלה הוא "שטר חוב". במה מדובר?
להבטיח תשלום או פיצוי כספי
דירת סטודנטים איננה וילה יוקרתית, שעצם המורכבות שלה מעלה התלבטויות ושאלות, האם זה מתאים לכם או לא? הרי מה אתם צריכים בסופו של דבר כסטודנטים, שכפי הנראה אין להם תקציב גדול מדי? דירה פשוטה, במצב סביר ובמחיר טוב. אבל מה מחפש המשכיר? אולי לא חשבתם בצורה כזו – מנקודת מבטם של מי שמשכירים את הדירה. אך זו הולכת להיות מעין שותפות ביניכם, לפחות זמנית, כפי שיגדיר אותה החוזה שתחתמו. במסגרתו, עשוי להיות בין השאר סעיף שמדבר על "שטר חוב". משכירי דירות מחפשים שוכרים אמינים, כך שתהיה להם הכנסה קבועה מהדירה ו"שקט תעשייתי". כשם שחשוב להם לדעת שהשוכרים לא גורמים נזק למבנה, כך ואולי יותר, חשוב להם לקבל את התשלום בזמן. אז מה קורה, אם השוכר לא משלם? הדבר תלוי כאמור בהסכם שתחתמו ויש כמה מנגנונים מקובלים שנותנים לכך מענה. “שטר חוב" הוא אחד מהם. זהו מעין מסמך התחייבות, אשר מסדיר מנגנון תשלום חלופי, במקרה שבו לא תשלמו. כיצד? נאמר ששכרתם דירה וגם חתמתם על שטר חוב. אם בהמשך תהיה מצידכם הפרת חוזה (ומדובר בעיקר על אי תשלום או צ’ק שניתן ולא כובד), המשכיר יפנה אליכם או לערבים אם ישנם. אם למרות זאת לא ישלמו לו, הוא יוכל כעת לפנות להוצאה לפועל ולהציג את שטר החוב. בשלב זה, אם המשכירים או הערבים שלהם מגישים התנגדות למהלך, הנושא עובר לטיפול בית משפט.
עוד כמה נקודות חשובות
נושא שטרות החוב בהקשר שכירות איננו מסובך מדי. עם זאת, פרטים קטנים עושים לעתים הבדל גדול. במקרה זה, כדאי לשים לב לנקודות הבאות:
- מה השטר כולל? – שטר חוב הוא מסמך שניתן להכין לבד והוא כולל את המידע הבא: תאריך, פרטי זיהוי של שני הצדדים, ציון הסכום, מועד פירעון (מושאר ריק עד הפירעון), פרטי חשבון בנק שלכם כשוכרים וחתימות שני הצדדים.
- ערבים – כפי שהזכרנו, ניתן לצרף ערבים בהקשר שטר החוב, אם כי לא חייבים.
- מסמך סחיר – חשוב לשים לב, ששטר חוב כזה הוא "סחיר". משמע – משכיר הדירה יכול להעביר את הבעלות עליו לגורם אחר. אם אינכם מעוניינים בכך, ניתן לציין זאת (בכתב ובמפורש).
- ריבוי שטרות – ייתכן גם מצב שבו משכיר הדירה דורש מכם לחתום על כמה שטרות חוב. הרעיון בכך, הוא שאם שטר חוב אחד כבר בשימוש בעקבות הפרת חוזה מסוימת, עדיין יישארו למשכיר שטרות נוספים, כהגנה מפני הפרות נוספות.
מה החלופות?
לא תמיד נחתם שטר חוב. שתי ערובות פופולאריות לתשלום, מסוג אחר, הן:
- צ'ק בנקאי ("צ'ק ביטחון") – סוג ערבות פשוט למדי, שהוא צ’ק מזומן על סכום מסוים.
- שטר ערבות בנקאית – מצב שבו "משריינים" בחשבון הבנק של השוכר את הסכום בו מדובר, כך שהסכום קיים בחשבון ובעל החשבון לא יכול למשוך אותו. זו היא דרך מסודרת מאוד ואמינה לפתור את העניין. המשכיר יוכל לקבל את הכסף במידת הצורך בזריזות רבה. מצד שני, בתור סטודנטים "תפרנים", תרצו כנראה לדעת שזה לא בחינם – הדבר עולה כמה מאות ש"ח מול הבנק.
לסיכום
הבנה מראש של מושג שטר החוב ומושגים נוספים מסוגו, תאפשר לכם לטפל בנושא השכירות בצורה הטובה ביותר.