מיוחד לסטודנטים: זו הסיבה שבגללה אתם לא ישנים טוב בלילה

אינסומניה

החיים הסטודנטיאליים מביאים איתם הרבה הנאות וחדווה לחיים, עם ההזדמנות הייחודית לרכוש ידע חשוב ולהעשיר את ההשכלה והחיים החברתיים התוססים המאפשרים מפגש עם צעירים בגילאים שונים מאזורים שונים בארץ. עם זאת, כל מי שאי פעם למד באקדמיה יודע היטב שתקופת הלימודים גם יכולה להיות מלחיצה ורוויה במתחים, ומבין כלל הסטודנטים יש גם כאלה שהלחץ הזה משפיע עליהם באופן קיצוני ומשמעותי הרבה יותר מאחרים. אחת התופעות המוכרות והנפוצות הנובעות מלחץ הכרוך בלימודים באוניברסיטה או מכללה היא קשיים בשינה או שינה לא מספקת הנקראת אינסומניה. אם גם אתם סטודנטים וחווים קשיים בהירדמות ובשינה, הנה מה שחשוב לדעת על התופעה הזאת, כולל הצעות לדרכי טיפול והתמודדות.

מהי אינסומניה?

אינסומניה היא סוג של הפרעה נפשית הבאה לידי ביטוי בקושי להירדם או בשינה קלה שלא מעניקה את תחושת ההתרעננות וחידוש הכוחות שמעניקה לנו שינה בדרך כלל. כמעט כל אחד מאיתנו יחווה אינסומניה בנקודות שונות בחיים, במיוחד בתקופות רוויות במשימות ויעדים חשובים להשגה המעמיסים הרבה מאד מתח וחרדה על הכתפיים. בעוד מרביתנו עשויים לחוות את התופעה במשך מספר ימים, סביב אותם אירועים מלחיצים, אחדים עלולים לפתח אינסומניה כרונית וזה בהחלט משהו שפוגע באופן משמעותי בשגרת החיים, במיוחד עבור סטודנטים שצריכים להיות מרוכזים בלימודים ובשגרה. מידע נוסף על התופעה ודרכי הטיפול בה ניתן לקרוא כאן, וכעת ננסה להבין איך אינסומניה באה לידי ביטוי ומה אפשר לעשות כדי לטפל במצב ולהביא להקלה.

איך מתבטאת אינסומניה?

בראש ובראשונה חשוב להצביע על הקושי המשמעותי להירדם בלילה. מעבר לכך, גם כאשר מצליחים כבר להירדם, השינה היא קלה בלבד ונוטה להיקטע בקלות ומכל רעש או הסחת דעת קטנה ככל שתהיה. איך זה משפיע על ההתנהלות בזמן הערות? ובכן, מנעד הרגשות של הסובלים מאינסומניה הוא רחב לגמרי ומתחיל מתחושת תסכול, ייאוש וחוסר אונים עד לדיכאון שעלול להתפתח לדיכאון קליני אפילו ובמקרים מסוימים להביא גם לנטיות אובדניות. נכון, לא כל מקרה של אינסומניה יגיע לתרחיש הקיצוני וטוב שכך, אבל בכל אופן במרבית המקרים זה יבוא לידי ביטוי בתחושת תסכול, בירידה בביטחון העצמי, בעלייה משמעותית במפלס המתח והחרדה ובעיקר בחוסר אונים לאור המצב. עבור סטודנטים שצריכים לעמוד בהרבה יעדים מדובר בלי שום ספק בגזרה קשה.

האם אפשר לטפל בבעיה?

קודם כל התשובה החד משמעית היא כן. אופי הטיפול משתנה כמובן מאדם לאדם ומה שמתאים לסטודנט אחד לא יהיה בהכרח רלוונטי לאחר. אפשר בהחלט לגשת לרופא המשפחה ולבחון את האפיק הרפואי, אבל רצוי לדעת שרופאים שלא מגיעים מתחום רפואת הנפש, עשויים לנסות לטפל בבעיה באמצעות תרופות, מה שלא בהכרח נוגע בשורש הבעיה, אלא מתמודד עם הסימפטומים בלבד.

אופציה שנייה (ומומלצת גם אם קיבלתם טיפול תרופתי) היא טיפול נפשי להתמודדות עם מקור החרדה והמתח שגורמים לאינסומניה. טיפול CBT למשל, גישת טיפול חדשנית מעולם הפסיכולוגיה הקלינית, מאפשרת לכל סטודנט לרדת לרזולוציות הקטנות ביותר של המחשבות המלוות לרגשות שונים, לנתח את המקור שלהן וכך להתמודד איתן בצורה טובה. מעבר לכך, יש עוד טיפולים רבים וגישות שונות שיכולות להביא להקלה וזה משהו שבהחלט שווה לשקול אם גם אתם סובלים מהתופעה המטרידה.

לבסוף, אם אתם מרגישים שאתם לא מצליחים להתגבר על הבעיה והחרדה גוברת, שווה בהחלט לשקול את האפשרות לפצל את הקורסים ולהקל על העומס, כשאתם זוכרים תמיד שהבריאות הפיזית והנפשית שלכם חשובה הרבה יותר מכל יעד ומטרה בלימודים.

פוסטים במיוחד בשבילך

מחכימים: מהו סולם נורווד המילטון?

כשמדובר בביטוי עצמי, השיער שלנו משחק תפקיד מרכזי ומגדיר את הזהות והסגנון הייחודיים שלנו. עם זאת, הזמן אינו עוצר בשבילנו. נשירת שיער היא דאגה עתיקת

נגישות